LYS 2017 sınav sonuçları açıklandı ÖSYM son dakika açıklaması

LYS 2017 sonuçları sınava giren adaylar tarafından merakla araştırılıyor. Her sene tekrarlanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 2017 yılında haziran ayında gerçekleşti. Adaylar fen bilimleri, sosyal bilimler, yabancı dil, edebiyat-coğrafya, ve matematik dersleri arasından girmek istedikleri bölüme uygun olan oturumlara hazırlandılar ve ÖSYM’nin açıkladığı tarihlerde bu sınavlara girdiler. LYS sonuçları ile ilgili ÖSYM son dakika açıklamasında sonuçların 11 Temmuz’da gün içerisinde saat 23:59’a kadar açıklanacağını duyurdu. Haberimiz içerisinden LYS sonuç sorgulama ekranı ve puan hesaplama işlemlerine ulaşabilirsiniz.


    LYS sonuçları saat kaçta açıklanacak sorusunun cevabı ÖSYM’ni yaptığı açıklama ile netliğe kavuştu. 4 yıllık bölümlere girmek isteyen adaylar yoğun bir tempo ile hazırlandıkları YGS’den istedikleri puanı aldıktan sonra Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’na girdiler. Sınavlar 10-11 Haziran, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. LYS sonuçları ile ilgili ÖSYM son dakika açıklamasında sonuçların 11 Temmuz’da saat 23:59’a kadar açıklanacağını bildirdi. Adaylar, tercih işlemlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile girerek yapabilecekler. LYS tercihleri ise 18 Temmuz’da başlayacak. Tercih işlemlerinin son günü 26 Temmuz olacak. Tercihlerin açıklanmasının ardından da üniversiteler için kayıt dönemine girilecek. ÖSYM tarafından yayınlanan 2017 sınav takvimine göre, LYS sonuçları 11 Temmuz tarihinde açıklanacak. Sonuçların açıklanması ile de tercih dönemine girilecek. Adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak gerçekleştirebilecekler. Tercihlerin açıklanması ile de öğrenciler için üniversite kayıt süreci başlamış olacak.

    LYS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

    LYS TERCİHLERİ İÇİN TIKLAYIN

     

    4 YILLIK BÖLÜMLERİN TABAN TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

     

    LYS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
    LYS sınav sonuçları saat 21:00 itibariyle ÖSYM resmi sitesinden açıklandı. Adaylar, ÖSYM giriş sayfasından 2017 LYS sonuçlarına ulaşabilecek ve puanlarını öğrenebilecekler.
    LYS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
    LYS sonuçları 11 Temmuz Salı günü ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden öğrenilebilecek. Sonuçların görülebilmesi için aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılması gerekiyor.
    LYS’de puan türlerinin en az bir tanesinden 180 puan ve üzeri puan alanlar, ön lisans programları ve lisans programları için tercih işlemi yapabilecekler. 180 puan alamayan adaylar ise ön lisans programları ve YGS puanları ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
    180 puanın altında olan adayların, LYS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercih hakkı bulunmuyor.

    LYS puan türlerinin en az bir tanesi 180 puan ve üzerinde olan adaylar, ön lisans programlar için ve lisans programlar için tercih işlemi gerçekleştirebilecekler. Puan türlerinin en az bir tanesinden 180 puanı alamamış olan adaylar, ön lisans programları ve YGS puanları ile öğrenci kabul eden lisans programları için tercih işlemi yapabilecekler. Baraj puanı olan 180 puanın altında olan adaylar, LYS puanı ile öğrenci kabul eden lisans programlarına başvuru yapamazlar.

    LYS tercih işlemleri, ÖSYM tarafından belirlenen başvuru süresi içinde yani 18 Temmuz Salı ve 26 Temmuz Çarşamba günleri arasında yapılabilecek. Tercihler, aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile ÖSYM aday işlemleri sistemine girilerek yapılacak. ÖSYM tarafından 24 tercih hakkı sunulan adaylar, tercih süreci içinde tercihleri için değişiklik yapabilecekler. Tercih süresi bittikten sonra ise tercihler için herhangi bir değişiklik işlemi yapılamayacaktır.
     
    LYS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
    LYS tercih işlemleri 18 Temmuz ve 26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adaylar tercih işlemlerini T.C. kimlik numarası ve aday şifreleri ile aday işlemleri sisteminde yapabilecek. ÖSYM tarafından 24 tercih hakkı sunuluyor.
    Tercih süresi içerisinde adaylar yapmış oldukları için değişiklik yapabilirler. Tercih süresi sona erdikten sonra yani 26 Temmuz sonrasında tercihler için herhangi bir değişiklik işlemi yapılamayacak.
    LYS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

    -    Üniversite tercihleri için liste hazırlanırken ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, başarı sıralamasıdır. Üniversite için tercih edilecek olan bölümler, başarı sıralaması dikkate alınarak seçilmelidir. ÖSYM, tercih yapan adayları başarı sıralamalarını dikkate alarak üniversitelere yerleştirir.
    -    Tercihler, ÖSYM internet sitesinde yer alan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar kılavuzu incelendikten sonra yapılmalıdır.
    -    Tercih işlemleri aday puanı yettiği için değil, belirli bir hedef için yapılmalıdır.
    -    Yeni açılan üniversite bölümleri için başarı sıralamaları kılavuzda yer almaz. Adaylar bu gibi bölümler için tercih yaparken yakın puana sahip başka bölümler ile benzer düzeydeki üniversitelerle kıyas yapmalıdırlar.
    -    Seçilecek olan meslek ömür boyu yapılacak olmasından dolayı, puan yettiği için değil severek yapılacağı için tercih işlemi gerçekleştirilmelidir.
    -    ÖSYM tarafından bazı bölümler için son yıllarda baraj sıralaması uygulaması getirildi. Yani bir bölüm için adaylar tarafından tercih yapılabilmesi için o baraj sıralamasına girilmesi gerekiyor. Tercih işlemi yapılırken adayların bu noktayı da dikkate alması gerekiyor.
    2017 LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI)

    Lisans Yerleştirme Sınavı (kısaca LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır.

    Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan'da üniversiteye girmek isteyen (YGS'yi geçmiş olan) adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanır.
    Genel bilgiler

    LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-1, LYS-5, LYS-4, LYS-3 ve LYS-2 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS'yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre üniversiteler (TC dahilindeki) adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar.

    Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler. Sınavların türlerine göre soru dağılımları ve süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

    LYS 1: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Matematik, Geometri.

    LYS 2: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Fizik, Kimya, Biyoloji.

    LYS 3: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I).

    LYS 4: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Tarih, Coğrafya(II), Felsefe

    LYS 5: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Yabancı Dil

    2010 yılı itibariyle ÖSYM iki aşamalı sınav sistemi geçmiştir. Bu sınavların adları YGS ve LYS'dir. Bu sınavlardan YGS sınavı, LYS sınavından daha önce uygulanır çünkü bu sınav LYS sınavına girişi sağlayan bir baraj sınavıdır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.

    LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri puan türlerine uygun olan sınav veya sınavlara katılabilirler. (ÖSYM 2 LYS'ye katılımı önermektedir.) YGS, ağırlıklı olarak müfredatın ortak bölümünü kullanırken; LYS, ağırlıklı olarak müfredatın alan bölümünü kullanır.

    Sınavın uygulanması bakımından bütün bir süreç üç evreye ayrılabilir. Sınav öncesinde: Sınav öncesinde adaylar ÖSYM'nin belirmiş olduğu bütün belge evrakları yanlarında bulundurmak zorundadır. Gerekli evraklar adayda bulunmadığı veya görülmediği takdirde aday sınava alınmaz.

    Sınav sırasında:

    1. Adaylar yanlarında kesinlikle iletişim aracı veya madeni bir eşya ile sınav salonuna giremez.

    2. Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı ve pasaport kabul edilir.

    3. Gerekli olan sınav gereçleri ÖSYM tarafından sağlanılır.

    4. Tuvalet kullanmaya izin verilmemektedir.

    5. Adaylar sınav süresinin 4'te 3'ü geçmeden sınav salonundan dışarıya çıkamazlar.
    Sınav sonrasında:

    1. Sınav evrakları güvenli bir şekilde ÖSYM' ye ulaştırılır.

    2. 24 saat sürede hakem/şahit gözetiminde cevap kağıtları ayıklanır ve görüntüleri alınır.

    3. Her cevap kağıdı iki defa optik okuyucudan geçirilir.

    4. Veriler ÖSYM' ye ve Bilgi İşlem Birimine aktarılır.

    5. Değerlendirme sonuçları açıklanır.

    6. Cevap kağıtları internet üzerinden adaya sunulur.

    2011 yılında uygulana LYS sınavından itibaren dağıtılacak soru kitapçıkları üzerinde adaya ait kimlik bilgileri yer almamaktadır. Soru kitapçıkları tek tek poşetlenmektedir. Soru kitapçığı poşet içerisinden sadece aday kişi tarafından çıkartılabilir. Soru kitapçıkları sınav görevlileri tarafından öğrencilere rastgele dağıtılır.

    Soru kitapçıklarında sorular birbirisinin aynısı olacak fakat soruların yerleri ve seçenekleri belirli ölçütler dahilinde karılabilecektir.

    ÖSYM adayları ile arasındaki mesafeyi azaltmak için birçok işlemi internet ortamında yapılabilir konuma getirmiştir. Bu işlemler şunlardır:

    1. Sınava giriş ve sonuç belgeleri

    2. Sınav başvuru işlemleri

    3. Şifre değişiklik ve kayıp işlemleri

    4. ÖSYM'nin yayınladığı klavuz ve yönergeler

    5. Sınav sonucuna itiraz işlemleri

    6. Cevap kağıtları

    ÖSYM hatalı soru tespiti haline şu açıklamayı yaparak yanlış sorunun bütün adayların sonucuna doğru olarak yansıtılmasını sağlamaktadır: Cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.
    Puanlama

    Puanlama sistemi olarak ÖSYM 4 adet puanlama türü belirlemiştir. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanlarıdır. Üniversiteler ilgili bölüme kendi kararları ile puan türlerinden birini atayarak öğrenci seçimi yaparlar. Sayısal puanı için temel alanlar matematik ve fendir. Eşit ağırlık puanı için temel alanlar matematik ve sözel bilimlerdir. Sözel puanı için temel alan sözel bilimlerdir. Yabancı dil puanı için temel alan yabancı dildir.

    Alan içi tercihlerde ana puan 0.15 katsayısı ile çarpılırken, alan dışı tercihler için bu katsayı 0.12' dir. Ancak YÖK tarafından yeni alınan bir kararla birlikte 2012 yılındaki sınavlarda bu uygulamaya yer verilmeyeceği belirtilmiştir.
    Yerleştirme

    YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adayların yerleştirme hakları bulunmaktadır. Adaylar YGS veya LYS puan türlerine göre ilgili bölüm/bölümleri tercih edebilirler. Bunun yanı sıra bu puanlardan bağımsız olarak Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı yapan üniversiteler de mevcuttur.

    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    İkinci el taşıt kredisi nedir, nasıl alınır?

    Kasko Satın Alırken Nelere Dikkat Ediyoruz?

    Plakaya yazılan trafik cezası E-Devlet'te nasıl sorgulanır?