Trafik cezası sorgulaması nasıl yapılır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Artan araç sayısı ile birlikte sürücülere kesilen trafik cezaları sayısı da arttı. Sürücüler, trafik cezalarının olup olmadığını ya da trafik cezalarının ne kadar olduğunu E-Devlet sistemi kullanarak kolayca öğrenebiliyorlar. E-Devlet sistemi ile trafik cezası sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir? Trafik cezası ödemesi nasıl yapılır?

Trafikte araç sürücüleri tarafından yapılan hatalar sonucunda trafik cezası kesilir. Yapılan hataya göre trafik cezası miktarı değişiklik gösterir. Sürücüler, E-Devletsistemini kullanarak online olarak trafik cezası ödeme işlemlerini yapabilirler. Ödeme işlemi banka kartı ya da kredi kartı ile yapılabiliyor. Ödeme işlemi için birden fazla seçenek sunuluyor.
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır. 
TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?
Trafik cezası sorgulama işlemi için E-Devlet sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi olmak üzere üç farklı seçenek bulunuyor. Sürücüler tarafından trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri için en çok tercih edilen, E-Devlet sistemidir. E-Devlet sistemi ile trafik cezası dışında da pek çok kamu hizmet online olarak kolayca alınabilmektedir. 
Trafik cezası sorgulama işlemini Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapmak isteyenler, www.egm.gov.tr internet sitesine girerek işlemlerini yapabilirler. İnternet sitesine girildikten sonra menüden ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Açılan bağlantı üzerinden ad, soyad, doğum tarihi ve T.C. kimlik numarası bilgileri ilgili yerlere eksiksiz olarak yazılır. İstenen bilgilerin yazılmasının ardından da son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir. 
Trafik cezası sorgulama işlemi için bir diğer seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan www.gib.gov.tr sitesine girilir, Ardından e-işlemler bağlantısı açılır. e-işlemler bağlantısından ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ kısmına girilir. Sonrasında ise ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ kısmından trafik cezası sorgulama işlemi yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden trafik cezası sorgulama işlemi yapılabildiği gibi aynı bölüm üzerinden trafik cezası ödeme işlemi de yapılabilir. 
Trafik cezası sorgulama işlemi ve ödeme işlemi E-Devlet sisteminden de yapılabilir. E-Devlet sistemi, trafik cezası sorgulama ve ödeme için en çok kullanılan seçenektir. E-Devlet sisteminden işlem yapılabilmesi için sisteme giriş yapılması gereklidir. Giriş seçeneklerinden bir tanesiyle giriş yapıldıktan sonra menüden e-Hizmetler bölümüne girilir. e-Hizmetler bölümünde yer alan kurumlardan Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı açılır. Buradan da ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bölümünden trafik cezası sorgulaması yapılabilir.
TRAFİK CEZASINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM!
Sürücüler, adlarına kesilen trafik cezalarını erken öderseler %25 oranında indirimli olarak ödeme imkanı elde edebilirler. Trafik cezalarının erken ödenebilmesi için tanınan süre, 15 gündür. Trafik cezası kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenmelidir. 15 gün içinde trafik cezası ödenmezse, %25 oranındaki indirim hakkından yararlanılamaz. Trafik cezasının erken ödenmesi, ceza kesilen kişiler açısından da indirim avantajı olarak kolaylık sağlar. Trafik cezası geç ödenirse, ceza için gecikme zammı uygulanır. Zam %5 oranında ve gecikme yapılan her ay için uygulanır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İkinci el taşıt kredisi nedir, nasıl alınır?

Kasko Satın Alırken Nelere Dikkat Ediyoruz?

Plakaya yazılan trafik cezası E-Devlet'te nasıl sorgulanır?